Forest quarter
Friedenstal
Bernau

ATTAINMENTS

  • Owner representation
  • Land-use planning
  • General planning
  • Infrastructure concept
  • Project development
  • Property management
  • Project management

URBAN DEVELOPMENT: WALDQUARTIER FRIEDENSTAL-BERNAU

A home surrounded by green space yet close to Berlin

ehret+klein is developing an idyllic residential complex with excellent transport connections to Berlin's city center in Friedenstal-Bernau. Residential buildings, with brick facades and large glass windows inspired by classic Bauhaus architecture, that blend harmoniously into the landscape with its population of old trees will be built on an almost seven-hectare plot of land. The urban development, which is located near the Friedenstal suburban train station and just 10 km from Berlin, will be perfect for both people commuting to Berlin and those working in Bernau.

A historical plot of land

Before demolition, three heavily dilapidated building ruins were located on the historically marked property, which were built around 1915. Over the decades, the buildings served as a hospital and sanatorium. Until 1994 the Soviet army used them as an officers' casino and listening station. With the demolition of the ruins we set a new milestone in the development of the site.

„"We think like film producers. The good story that we discover is the property. Then we write a script, in other words the utilization concept. This gives rise to a film production, namely the building. The moviegoers are our residents, who are always happy to return home."“

Michael Ehret

Development in two steps

The total of seven construction plots on the site will be realized in two phases. The realization in the north has begun: Four structures with 223 residential units will be built by 2020. The apartments in the two to four-story buildings will vary between 40 m² and 100 m².

The southern area will then be developed with a comprehensive neighborhood concept. Residents and neighbors will be able to take care of themselves from daily grocery shopping to visits to the doctor. Mobility leaves nothing to be desired; environmentally friendly transportation is ensured directly at the S-Bahn station with its P+R parking garage. Further neighborhood concepts are under development.

Facts & Figures

  • Project status

    In distribution

  • Location

    Friedenstal-Bernau
  • Usage

    Mixed use
  • Expanse (approximate GFA)

    90.000 m²
  • Approximate plot area

    72.000 m²
  • Completion

    2024
  • Ein vom Bauhaus inspiriertes Quartier mit Wald und Wasserflächen.

    › zur Projektwebsite

    Site